De PvdA stapt in de coalitie in Delft

Door Willy Tiekstra op 21 april 2018

Ruim vier weken na de verkiezingen, is dan toch de kogel door de kerk: op grond van het advies van de informateurs Pieter Guldemond en Wim Bot hebben GroenLinks, STIP, D66, VVD en PvdA besloten om samen een nieuwe coalitie te gaan vormen.

Het eindrapport van de informateurs is glashelder: een coalitie met de genoemde vijf partijen (inderdaad: de huidige coalitie) kan op het meeste draagvlak rekenen. De informateurs zien veel inhoudelijke overeenkomsten: een ambitieuze duurzaamheidsagenda, aandacht voor (fiets)mobiliteit en een preventieve aanpak in het sociaal domein. Daarnaast hebben deze vijf de afgelopen vier jaar bewezen de stad stabiel te kunnen besturen.

Ik ben natuurlijk erg blij met deze uitkomst. Na een goede campagne waarin wij het zetelverlies hebben weten te beperken, is er nu de uitnodiging opnieuw deel te nemen aan de coalitie. Een coalitie die door de forse winst van GroenLinks een linksere signatuur zal hebben. Zo krijgen wij de mogelijkheid om daadwerkelijk uitvoering te gaan geven aan de plannen zoals wij die hebben geformuleerd in ons verkiezingsprogramma “Mooi, Delft!”

Blij ben ik ook met onze wethouderskandidaat, wiens naam ik nu dan eindelijk bekend kan maken. De fractie heeft besloten Karin Schrederhof als kandidaat-wethouder aan te wijzen. Een belangrijk motief voor Karin om wethouder te worden is dat zij graag actief iets terug wil doen voor haar stad. Als een echte verbinder is zij in de ogen van de fractie de aangewezen persoon om namens de PvdA met de andere coalitiepartijen vorm te gaan geven aan een (nog) mooier en sociaal Delft.  

De kogel is door de kerk, maar de race is nog zeker niet gelopen. Op dit moment wordt er nog druk gezocht naar een formateur die het proces rondom de coalitievorming in goede banen moet gaan leiden. Is hij of zij eenmaal gevonden, dan starten de onderhandelingen, waarschijnlijk nog begin volgende week. Er volgt dus nog een spannende periode. Karin en ik zullen ons inspannen voor het beste resultaat. Voor ons, als PvdA, maar bovenal voor de stad.

Willy Tiekstra, fractievoorzitter

Foto: Sandra Gielesen Fotografie

Willy Tiekstra

Willy Tiekstra

Willy Tiekstra is fractievoorzitter  voor de PvdA binnen de Gemeenteraad in Delft.

Meer over Willy Tiekstra