‘Verliezen is voor mij geen optie’

Door Willy Tiekstra op 3 maart 2018

Landelijk krabbelt de PvdA een beetje uit het dal, maar regeren zit er niet in. Willy Tiekstra hoopt dat haar partij in Delft wél aan het roer kan blijven en deel kan blijven uitmaken van het college.  

 

De kans van slagen om deel uit te blijven maken van het college staat of valt bij het resultaat op 21 maart. En dat lijkt – zeker met het aangekondigde politieke afscheid van wethouder Raimond de Prez – bepaald geen abc’tje te worden. ,,Dat is het ook zeker niet”, weet Willy Tiekstra. ,,Raimond heeft het uitstekend gedaan als wethouder. Ondanks de enorme bezuinigingen zijn we er in Delft in geslaagd om officieel een ‘gouden gemeente’ te worden, mede doordat we de kwaliteit van het sociale domein goed op orde hebben. Je moet dan denken aan het aanbod van huishoudelijke hulp, tandartszorg, ziekenhuiszorg, de aanpak van eenzaamheid onder ouderen én jongeren. Maar ook de zorg voor nieuwkomers, die vanuit oorlogssituaties zonder geld, zonder de taal te kennen en zonder netwerk in Delft zijn opgevangen.”

,,We hebben ondanks alle financiële uitdagingen die zorg op een goed niveau kunnen handhaven. Daar is Raimond trots op en daar zijn we binnen de PvdA allemaal trots op!”

Die prestatie moet nu zonder De Prez worden veiliggesteld en waar mogelijk uitgebreid, vindt Tiekstra. ,,We willen nog graag een zorghotel. En in de Spoorzone komt er wat ons betreft een nieuw verzorgingstehuis. Het is zo dat de PvdA Delft noodgedwongen lange tijd een technocratische partij is geweest. De harde kant, zeg maar. Nu kunnen we gelukking ons sociale gezicht weer meer laten zien. Iedereen moet kunnen ervaren dat het beter gaat. Dat geldt ook voor mensen in buurthuizen, mensen die iets in de culturele- en kunstsector doen. Er is niet veel mis met in periodes van bezuinigen zelf je leven vorm te geven, maar als er economische groei is, mag iedereen dat merken.”

Nog mooier

Tiekstra en haar PvdA gaan Delft naar eigen zeggen nog mooier maken. ,,Dat doen we door in de wijken de straten en het groen op te knappen en goed te onderhouden. Maar we gaan ook banen scheppen voor mensen die nu nog thuis zitten. Verder moeten er meer duurzame en voor iedereen betaalbare huizen komen, maar ook meer sportvoorzieningen en goed onderwijs voor alle Delftse kinderen.”

Willy Tiekstra is pas sinds oktober 2017 lijsttrekker voor haar partij. Maar een nieuwkomer is ze bepaald niet. Als voorzitter van de Cliëntenraad van het Reinier de Graaf Gasthuis en eigenaar van bestuurlijk- en beleidsondersteunend bureau Stuurpen, kent ze het klappen van de zweep in het sociale domein. ,,Ik ben nog een echte Rooie Vrouw, opgegroeid met Joop den Uyl, vooral met zijn menselijke, sociaal democratische kant. Betrokkenheid bij en solidariteit met mensen vind ik cruciaal, juist in de politiek.”

 

De clashes die zo nu en dan in de gemeenteraad voorkomen, ze neemt ze voor lief. ,,Het valt uiteindelijk allemaal best mee; we hebben een prettige gemeenteraad.”

En dan nog even een blik in de glazen verkiezingsbol. Wat wordt het op woensdag 21 maart? Willy Tiekstra is eerlijk: ,,Het is ontzettend ongewis. Maar verliezen is voor de PvdA eenvoudig geen optie.”

 

Algemeen Dagblad, Karl Flieger 3 maart 2018

Willy Tiekstra

Willy Tiekstra

Willy Tiekstra is fractievoorzitter  voor de PvdA binnen de Gemeenteraad in Delft.

Meer over Willy Tiekstra