Vuurwerk, komen we er samen uit?

Door Nick den Hollander op 23 december 2018

Gepubliceerd in Delft of Zondag, 23 december 2018

Vuurwerk, komen we er samen uit?

Onlangs hoorde ik op de radio een reportage van een verslaggever die in zijn eigen wijk in Amsterdam Noord wilde proberen om dit jaar de buurt tot ‘vuurwerkvrije zone’ uit te roepen. Veel mensen hadden daar wel oren naar. Maar het werd pas echt spannend toen de initiatiefnemer op bezoek ging bij de in de wijk bekendste vuurwerkliefhebber. Hoe zou hij reageren? Zijn reactie was verrassend soepel; “Ja ik hou enorm van vuurwerk, maar als de meerderheid het niet wil, dan hou ik me daar aan”.

In mijn buurt, het Westerkwartier, woont een behoorlijk aantal van die echte liefhebbers, en zelf steek
ik ook graag een paar pijlen af. Of er ooit ongelukken zijn gebeurd weet ik niet, maar de sfeer blijft de hele nacht goed en de volgende ochtend is onze straat weer helemaal schoon. Dat pleit eigenlijk niet voor een algeheel verbod, want waarom zou je iets verbieden wat mensen veel plezier geeft? En het is maar eens in het jaar! Dat zullen de oogartsen en de traumachirurgen die ieder jaar onbeschrijfelijke verwondingen zien, echter niet met me eens zijn.

Wat nu?

Ik denk dat een combinatie van landelijk en lokaal beleid nodig is. Verbied bijvoorbeeld eerst het zinloze knalvuurwerk – die rotjes zijn tegenwoordig net zo sterk als een handgranaat en veel fraais levert het niet op. Ook is vastgesteld dat vuurpijlen veel letsel opleveren. Misschien moeten we het dan maar houden bij de zogenaamde ‘cakes’, die tegenwoordig steeds fraaier worden.

Samen vuurwerkvrij

Daarnaast hoop ik van harte dat we er samen uit kunnen komen. Praat er eens over met uw buren! Ook in Delft is het mogelijk om uw buurt uit te roepen tot vuurwerkvrije zone. U moet hiervoor met uw buurtgenoten overeenstemming bereiken over welke gebied precies vuurwerkvrij zou moeten zijn. Daarna kunt u borden die de zone markeren aanvragen bij de gemeente. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente (https://www.delft.nl/ nieuws/vuurwerkvrije-zone).

Ik wens u fijne feestdagen en een prachtig en vooral veilig oud en nieuw feest. Met of zonder vuurwerk!

Nick den Hollander

Wilt u reageren? Doe dit dan naar hollanderng@gmail.com

Nick den Hollander

Nick den Hollander

Nick den Hollander staat op plek #3 voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart ’18 voor de PvdA in Delft. Tijd om Nick beter te leren kennen.

Meer over Nick den Hollander