David Richard Michels

David Richard Michels

Over David Richard Michels

David Richard Michels is helaas pas geleden verhuisd naar Leiden, maar is nog een actief partijlid in Delft. Belangrijker: hij is algemeen bestuurslid in het bestuur van de PvdA Zuid-Holland.

Foto: Patrick Nagtegaal Fotografie

Stel jezelf eens voor

Ik ben dus David, 31 jaren jong en student. Sinds 2014 begon ik met studeren in Delft en begin 2015 kwam ik er ook wonen, nog geen moment spijt van gehad. Inmiddels heel veel beleefd hier waardoor ik Delft meer en meer als mijn thuis ben gaan zien. Sinds ik hier woon heb ik heel veel vormende ervaringen gehad. Van groot persoonlijk verlies tot het verkrijgen van nieuwe inzichten en heel veel mooie momenten. Hierdoor ben ik mij meer en meer gaan verdiepen in de maatschappij en het “wie, wat, hoe en waarom” van de beslissingen die politici maken en ons leven vormen. Dit, gepaard met een sterke mening, spoorde mij aan om actief in de politiek te worden.

Waarom dan de PvdA?

Toegegeven, ik kom uit een vrij conservatief huishouden. Ik dacht altijd dat als je iets hard genoeg zou willen je het zou kunnen krijgen. Dat als iets niet lukt het ligt aan jezelf en je maar beter je best moet doen. Tijdens mijn studie kreeg ik al snel door, ook vanwege verhalen van studiegenoten, dat het toch wel anders zit. Soms kan je zo hard werken als je wilt maar zijn de kansen zwaar tegen je gekeerd. Soms is het je afkomst, soms je opvoeding, andere keren kan het de economische situatie van je ouders zijn, maar vaak zijn de kansen niet zo eerlijk als we willen. Zelf kwam ik daarachter door depressie en het overlijden van mijn vader. De impact hiervan was heel groot en zorgde ervoor dat ik jaren niet mee kon draaien zoals ik eerst deed. Iets waar ik zelf niet veel aan kon doen behalve professionele hulp zoeken en herstellen.

Voor en tijdens deze periode begon ik mij meer te verdiepen in de politiek. Ik begon de ernst van bepaalde dingen in te zien, zoals de dreigende problemen van klimaatverandering maar ook dus het belang van een goed sociaal stelsel waar iedereen op kan terugvallen indien nodig. Ik schrok ook heel erg door de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Ik zag daarin een mogelijk resultaat wat leiden kan tot verdere afbreuk van het sociale stelsel waar velen op steunen. We hebben bestaanszekerheid nodig, voor het geval het leven niet loopt zoals we zouden willen.

En laat bestaanszekerheid nou net de kernwaarde zijn van de PvdA. Hierdoor besloot ik lid te worden. Sindsdien mij actief opgesteld en na gesprekken met Nick den Hollander (ons raadslid) en Nelly de Ridder (Voorzitter) besloot ik me ook kandidaat te stellen, zodat ik mijn best kon doen om bestaanszekerheid voor de Delftenaar te garanderen.

Waar wil jij je honderd procent voor inzetten?

Het liefst alles, helaas ben ik ook maar mens. Waar ik echt met de volle honderd voor wil gaan is het oplossen van de wooncrisis. Het is een haast onmogelijke opgave en iets wat landelijk en lokaal goed geregeld moet worden, willen we het echt oplossen. Het gaat sowieso heel lang duren, maar ik help graag bij het leggen van een goede basis zodat het ook echt opgelost gaat worden en niet van generatie op generatie doorgeschoven wordt.

Bij het oplossen van de wooncrisis speelt ook het bestrijden van armoede een grote rol. Zo stijgen de huurprijzen zo erg dat het gezinnen in armoede kan drukken en dakloos maken en kunnen woningzoekenden de hoge huurlasten niet eens ophoesten waardoor ze zich niet kunnen vestigen met alle gevolgen van dien. Voor één van de rijkste landen van de wereld is dit niets anders dan een schande. Door de welvaart en de lasten zo eerlijk mogelijk te verdelen kan onze stad voor ieder van haar inwoners zorgen zodat iedereen bestaanszekerheid geniet.

Ook wil ik het contact tussen de burger en de (lokale) overheid herstellen. De burger moet altijd gehoord kunnen worden door de gemeente. Het moet simpel zijn in contact te komen en mensen moeten niet van loket naar loket gestuurd worden waardoor hun problemen komen te verdwijnen in het bureaucratische apparaat. Eén manier om dit te voorkomen is een lokale ombudsman, bij wie de Delftenaar terecht kan met de problemen die zij ervaren. De ombudsman opereert onpartijdig en kan dan onderzoeken wat er misgaat om de overheid op de vingers te tikken.

Tot die tijd hebben wij ons eigen ombudsteam waar leden en niet-leden gebruik van kunnen maken. Schroom niet contact te zoeken!

Wat vind je mooi aan Delft en wat is je favoriete plek?

Veel. De stad zelf is erg mooi, mits je verder kijkt dan de vele bouwputten bij het station natuurlijk! Al schiet dat ook op en oogt het steeds strakker.
Maar het contrast tussen de verschillende wijken van Delft is heel bijzonder. Elk stuk is weer uniek. Van het oude stadscentrum, met de middeleeuwse en renaissance architectuur, tot de moderne TU Wijk en de arbeiderswoningen en flats ertussen in. Het laat een rijke geschiedenis, zowel ver in het verleden als meer recent, zien. Vol met ontwikkelingen, nieuwe kansen, grote momenten en de diversiteit van iedere inwoner die de stad kent of gekend heeft. 

Een favoriete plek kan ik dan ook niet aanwijzen denk ik. Tijdens het wandelen kan ik het Hof van Delft, de vele arbeidershuisjes daar, erg waarderen. De Buitenwatersloot zelf zou ik misschien het schattigste straatje van Delft benoemen. Tijdens de zomer zie je me dan weer bij De Grote Plas en het centrum tijdens lichtjesavond is niets anders dan magisch.

Waar ben je trots op?

Op hoe ik mijn tegenslagen heb kunnen gebruiken om van te leren en mij verder te ontwikkelen. De dood van mijn vader, met wie ik tijdens zijn sterven in gesprek was, heeft een grote impact op mij. Iets waar ik mee heb leren leven, maar waardoor ik ook heb geleerd dat je niet alles alleen hoeft te doen. Dat vragen om hulp geen zwakte is maar je juist sterker maakt. Praten helpt, of het nou met naasten is of een professional. Lasten moet je niet altijd alleen dragen.

Ik ben ook erg trots op het hervinden van mijzelf tijdens het proces, dat ik na een zware depressie weer mijn leven ben gaan oppakken en meer dingen erbij ben gaan doen dan daarvoor, zoals de politiek ingaan.

Wat zijn je hobby’s en heb je een grappig feitje?

Oef, mijn hobby’s. Goede vraag. Er zijn veel dingen waar ik van houd. Fietsen, wandelen, gamen, koken, sterrenkijken en meer. Koken is iets wat ik echt tijdens mijn studententijd ben gaan doen (al deed ik het daarvoor ook maar meer beperkt). Ik wilde zo goedkoop mogelijk eten maar toch ook elke keer een lekker maaltje neerzetten. Dat lukte in het begin niet zo, maar heb ik inmiddels aardig onder de knie. Ik vind het ook erg leuk om nieuwe dingen te proberen waarvan je geen pakketten in de supermarkt kan vinden, zo heb ik laatst nog Sarma gemaakt, wat zeker nog wel extra oefening vereist. 

Een grappig feitje is dat ik als zevenjarige twee keer een Bull’s Eye heb gegooid op de kermis! Eén van de knuffels die ik won heb ik nog steeds.

Wat kan jij bijdragen in de Raad?

Een luisterend oor voor de Delftenaar, we zitten daar immers voor jullie. Ik zal er ook luisteren naar de meningen en inzichten van anderen wiens visie op zaken haaks staan op de mijne. Door te luisteren kan je altijd dingen leren, waardoor je betere besluiten kan nemen. Verder zal ik altijd openstaan voor samenwerking als dat kan helpen de situatie van de Delftenaar te verbeteren.

Samen sta je altijd sterker.

Waar ben je naar op zoek?