Oud-gemeenteraadslid

Goriska van Cooten

Goriska van Cooten

Over Goriska van Cooten

Wie is Goriska van Cooten?

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben strategisch adviseur voor het dagelijks bestuur van Rijkswaterstaat. Ik houd mij bezig met politiek, beleid en de uitvoering. Mijn baan is heel dynamisch: van Kamervragen tot toekomstvisies en gesprekken met belangenverenigingen.

Welke kennis neem jij straks de raad in?
In mijn rol als adviseur ben ik de schakel tussen ‘wat er op de organisatie afkomt’ en ‘welke stappen gezet moeten worden’. Dat betekent veel met verschillende mensen praten en vervolgens tot een zo goed mogelijk advies komen. Deze kennis neem ik mee. Ik wil in de raad de schakel zijn tussen wat er leeft in de stad Delft en de politiek. Dat betekent dat ik wil luisteren naar mensen en gebruik wil maken van de kennis en ervaring die wij hebben in de stad. Horen welke ideeën er zijn, de verbinding zijn tussen de raad en de stad. Die rol zie ik voor mij.

Het verkiezingsprogramma van de PvdA is een product van veel mensen. Er zijn gesprekken gevoerd met mensen in de partij, maar ook met buurtbewoners en experts.

Kies drie punten die jij belangrijk vindt en waar jij je hard voor gaat maken.

1. Het Fietsbeleid
Delft heeft zich te lang gefocust op de auto’s in het verkeer. Fietsers kregen en krijgen nog steeds te weinig ruimte en dat levert frustraties op. Daarnaast is Delft niet klaar voor de toekomst, een toekomst waarin we meer te maken krijgen met o.a. e-bikes en bakfietsen. Delft doet het niet goed en bungelt onderaan de lijst van de fietsersbond. Ik wil dat we de ambitie hebben om Delft fietsstad van het jaar te maken. Dan volgen de maatregelen die ook echt nodig zijn. Een voorbeeld dat we allemaal kennen is de situatie bij het station Delft Centraal. Met het huidige ontwerp is te weinig rekening gehouden met de gebruiker en te veel aandacht geweest voor ruimtelijke ordening (esthetica) en de auto. Daar moet zeker wat aan veranderen. Ik zeg, in 2018 geven we meer ruimte aan de fiets.

2. Heel Delft sport
Sport is een sociale aangelegenheid die culturen verbind en ook heel goed is voor de gezondheid. Ik vind het belangrijk dat de voorzieningen in Delft op orde zijn. Soms betekent dit dat er nieuwe voorzieningen bij moeten komen, maar ook dat oudere voorzieningen moeten worden opgeknapt. Denk ook aan hardlooppaden buiten het centrum en mooie wandelroutes die uitnodigen tot beweging. Ook op de scholen is beweging heel belangrijk. Overgewicht onder kinderen in Delft is een groot probleem. Ik zou ook graag zien dat sport onderdeel is van een gezonde manier van leven..

3. Werkgelegenheid vergroten door toerisme
Delft heeft veel te bieden en je kunt gemakkelijk en snel naar andere steden toe. Binnen tien minuten ben je in Den Haag of Rotterdam en Amsterdam is ook goed te bereiken vanuit Delft. Toch is Delft niet de eerste keuze voor toeristen en krijgt Delft vaak te maken met ‘dagjestoeristen’. Als mensen langer blijven dan een paar uurtjes, geven ze meer geld uit in restaurants, musea, winkels en hotels. Dat levert banen op. Mijn visie is dan ook om ons niet meer op dagjes mensen te richten maar op toeristen die langer blijven in de stad en daarmee het aantal banen te laten groeien. Dit betekent meer congressen in de stad, maar we moeten ook simpelere dingen moeten initiëren zoals duidelijke looproutes door de stad, en het vergroten van het cultuuraanbod.

Wat is je favoriete plek in Delft?
Het Delftse Hout is voor mij een hele fijne plek. Het is een stuk natuur en rust in de Randstad waar ik graag ga hardlopen en geniet van de natuur en rust.

Waarom heb je ooit voor de PvdA gekozen en is de PvdA nog steeds jouw partij?
Ik ben al 20 jaar lid. Ik ben lid geworden omdat ik geloof dat de sociaal democratische weg de enige weg is. De PvdA is een partij met toekomstbeeld voor Delft, ze geven ruimte aan de leden, luisteren, en denken na voordat er een beslissing wordt genomen. En natuurlijk is het een sociale partij. Het ideaal waarin de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen deel ik.

In welke wijk woon je? Wat vind je fijn aan jouw wijk en wat zou anders mogen?
Ik woon in de Indische buurt. Ik vind het een fijne buurt. Je bent snel in het centrum en het Delftse Hout. Ik heb ook hele fijne buurtbewoners. Ik heb kleine kinderen en deze kunnen hier heerlijk buiten op de stoep spelen samen met andere kinderen uit de buurt. Het is een hele sociale wijk. Als ik hulp nodig heb kan ik dat zo vragen. Er is een eigen app groep en er wordt ieder jaar een buurtfeest georganiseerd. Wat ik zou willen veranderen is de manier hoe de afvalscheiding is geregeld. Iedereen krijgt drie grote aparte bakken in de tuin (dit neemt veel ruimte in beslag), en een zak voor plastic, en het oud papier wordt niet vaak genoeg opgehaald. Het is lelijk, lastig en ook nog eens hartstikke duur. Dit moet echt makkelijker, dit moet duurzamer, en dit moet goedkoper.

Welke politicus bewonder je?
Uhmmmm, tja.. Ik bewonder niemand. Ik moet soms wel lachen om de humor van Klaas Dijkhoff op twitter. Hij neemt zichzelf niet zo serieus.

Hoe zou jouw partner je omschrijven?
Hij zou mij beschreven als enthousiast, gedreven, ambitieus en soms ook lief.

Ben je een ochtend of een avondmens?
Een ochtendmens. Ik werd vannacht om vier uur wakker gemaakt door mijn kinderen. Dan moet je wel een ochtendmens zijn.
Als raadslid zal je vast wel eens voor een dilemma komen te staan. Hier alvast een voorproefje.

Het is altijd mistig in je huis of er groeit mos in je bed. Wat kies je?
Dan kies ik voor mos in mijn bed. Mos is nog lekker zacht en ik houd van de natuur en de lente. En ik houd van een brede blik en verschillende gezichtspunten dus mist lijkt me echt niks.

 

 

Foto: Sandra Gielesen Fotografie

Waar ben je naar op zoek?