Oud-Gemeenteraadslid

JanGeert van der Post

JanGeert van der Post

Over JanGeert van der Post

 

Foto: Patrick Nagtegaal Fotografie


Wat doe je in het dagelijks leven?
De afgelopen jaren heb ik veel vrijwilligerswerk in Delft gedaan bij initiatieven als de stedenband Delft-Estelí, Delft4GlobalGoals en als gastheer bij het museumhuis Huis van Meerten.

Mijn werkzame leven heb ik grotendeels aan ontwikkelingswerk besteed. Zo woonde en werkte ik driemaal in het Midden-Amerikaanse Nicaragua, maar ook in Zimbabwe en Ecuador. In Delft heb ik als civiel ingenieur en planoloog 10 jaar aan de spoortunnel gewerkt.

Het afgelopen jaar is mijn boek over de politieke geschiedenis van Nicaragua in de 20e eeuw uitgekomen.

Voor het verkiezingsprogramma zijn er veel gesprekken gevoerd met mensen van binnen en buiten de partij. Kies drie punten uit het verkiezingsprogramma, waar maak jij je hard voor gaat maken.

  1. Een veilige en toegankelijke stad.

Delft is een heel compacte stad. We moeten dus erg zorgvuldig met de beschikbare ruimte omgaan. Dan is het jammer dat voor de auto zoveel plek is vrijgehouden. Dat kan en moet anders: meer autoluwe gebieden in de stad is, zeker in woonwijken, goed voor iedereen. En veiliger!

  1. Een betaalbare en passende woning voor élke inwoner van Delft.

Het is moeilijk om een woning te vinden, als je daarnaar op zoek bent. De prijzen zijn inmiddels veel te hoog. Om hier wat aan te doen, moeten we slim opereren. Alleen maar bouwen is niet genoeg, maar wel heel belangrijk. Bouwen op de goede plaats en voor de juiste groepen, daar moeten we aan werken.

  1. Wijkgerichte aanpak.

Besturen vanuit het stadhuis lost de problemen van de inwoners niet op. Als raadslid moet je kijken in de wijken om te zien en daar te bespreken hoe we, slim combinerend, meer dan één probleem aan kunnen pakken. Iedere wijk heeft zijn eigen kleur en geur. En zijn eigen problemen en kansen. 

Waarom is Delft de stad waar je graag woont?

Delft heeft als stad een mooie maat, voldoende stad om veel aan de inwoners te kunnen bieden, niet te groot om je erin te verliezen. Als student aan de TU en als ambtenaar bij de gemeente heb ik de stad zeer leren waarderen. Dat bleef ook zo toen ik in het buitenland woonde. 

Wat is je favoriete plek in Delft?

De straten rondom de Markt en het plein zelf. Alles is op loopafstand met voor elk wat wils. Dat in deze straten allerlei speciale winkels te vinden zijn geeft het gebied een gezellige, maar ook zeer eigen sfeer. Maar ook de winkelketens die je in heel Nederland ziet, zijn onder handbereik.

Verder geniet ik van de Delftse Hout of het Abtswoudse Bos: mooi groen, dichtbij de stad.

Waarom heb je ooit voor de Partij van de Arbeid gekozen?

Een eerlijker wereld, daar wil ik graag aan bijdragen. Dat was zeker ook een motivatie om in ontwikkelingssamenwerking te werken. Die drijfveer zag ik ook bij de sociaaldemocratie terug. Zoeken naar verbinding in de samenleving door de mensen die een steuntje in de rug nodig hebben centraal te stellen en gemeenschappelijke oplossingen zoeken. Dan kan de sterkte schouder de grootste last dragen.

Wat zou je verbeteren aan je eigen buurt als jij het voor het zeggen hebt

Sinds vijf jaar woon ik in de binnenstad. Minder blik op straat zou ik toejuichen. Dan kunnen we ook meer groen aanbrengen. Verder mag er meer leven in de grachten te zien zijn. Eilandjes met waterplanten, zoals in de nieuwe gracht langs de Spoorsingel, dat zou ik een echte verbetering vinden.

Wie bewonder je in de politiek?

Als grote sociaaldemocraat houd ik Joop den Uyl nog steeds heel hoog. Zijn kabinet in de jaren zeventig heeft mij voor de PvdA gewonnen. 

Waar kunnen we jou ‘s nachts voor wakker maken?

Een goed gesprek, of een mooi boek over geschiedenis. Best wel jammer dat je zoveel tijd van de dag slaapt!

Waar ben je naar op zoek?