Oud-gemeenteraadslid

Nick den Hollander

Nick den Hollander

Over Nick den Hollander

[email protected]

Nick den Hollander is gemeenteraadslid voor de PvdA in Delft. Tijd om Nick beter te leren kennen.

Stel jezelf eens voor?
Ik ben in 2006 samen met mijn vrouw in Delft komen wonen. We zochten een stad tussen Rotterdam en Den Haag. Toen we in Delft zijn gaan kijken hadden we gelijk een goed gevoel. 11 jaar verder hebben we drie kinderen en wonen we in het Westkwartier. Als je kinderen krijgt, ga je steeds meer van de stad en het beleid zien en vinden. Je wilt dat je kinderen naar een goede school in de buurt kunnen en je vindt het ook belangrijk dat er een zwembad is. 

Aanleiding om mij te bemoeien met de politiek was de brief van wethouder Junius, van het CDA. Het ging toen over het fietsparkeerbeleid. Toen kreeg ik het besef dat mensen iets kunnen vinden van jouw situatie en dat deze opeens heel dichtbij kan komen. Toen ben ik ook politiek actief geworden.

Waarom heb je voor de PvdA gekozen?
Mijn ouders kregen vroeger weinig kansen. Ze komen uit een klein dorp. Ze ervaarden geen bittere armoede, maar studeren was bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend. Mijn overgrootvader was de eerste arbeider die de gemeenteraad is ingegaan, in de gemeente Willemstad. Dit was voor een voorloper van de CDA en PvdA, een socialistische partij. Dit soort verhalen beïnvloeden je keuze en denkwijze. Ik heb uiteindelijk voor de PvdA gekozen, omdat ik van mening ben dat kansen gecreëerd moeten worden voor de mensen en iedereen deze ook moet kunnen krijgen.

Je hebt toch een bepaald ideaal beeld van de samenleving. Het leven kan ook opeens tegen zitten, daar ben ik me best wel van bewust. Mijn vader moest tijden de oorlog bijvoorbeeld naar België en mijn moeder is op een bootje geboren. Als er met mij iets gebeurd, wil ik ook graag op steun van anderen kunnen rekenen.

Ik heb ook 3 jaar een project in Senegal gedaan. Dat werkt ontnuchterend en relativerend. Je waardeert Nederland en je ziet door de vele corruptie daar, ook echt het belang in van de rechtstaat.

Je zit al sinds 2014 in de raad, wat heb je al bereikt?
Ik heb tijdens de vorige verkiezingen in 2014 op plek 13 gestaan. Geen verkiesbare plek, maar ik kon na de verkiezingen toch aan de slag als commissielid en vervolgens aan de slag als raadslid. Ik vind het leuk om te doen, ook al heb je je weinig tijd voor hobby’s. Het raadswerk wordt een grote hobby. Het is uitdagend werk, fascinerend, zinnig en leerzaam.
Ik vind dat we op een goede manier zijn omgegaan met de crisis. Delft is bijna artikel 12 geworden (lees: failliet gegaan), maar we zijn er op een goede manier uitgekomen. Ik ben ook trots op onze wethouder, Raimond de Prez. Hij heeft de transitie van het zorg domein van landelijk naar lokaal goed vorm gegeven. Als raadslid zit je niet aan de knoppen. Je kunt natuurlijk wel moties indienen, maar je bent geen uitvoerend orgaan. Dit maakt het soms lastig om echt te kunnen spreken over prestaties.

Hoe betrek je de burger bij de onderwerpen die in de gemeenteraad spelen?
Een tijdje terug kwam de kwestie voorbij of we als gemeente Delft de aandelen van Eneco zouden moeten verkopen. Het college kon ervoor kiezen om die beslissing te maken. We hebben er toen voor gekozen om een ledenraadpleging te houden onder de Delftse PvdA leden. Ik vond het toen erg leuk om de reacties te zien en daarmee aan de slag te gaan. Dit kan niet altijd voor alle onderwerpen, je hebt niet altijd de tijd om ergens uitgebreid bij stil te staan. Maar als er onderwerpen voorbij komen waarbij we vaker de leden om raad kunnen vragen, dan wil ik dat zeker blijven doen!

Welke punten in het verkiezingsprogramma zijn voor jou belangrijk?
1. Cultuur
Ik wil graag voor Delft een mooi, groot en stevig museum (Prinsenhof), waarbij de waarde van de historie van Delft en van Nederland tot zijn recht komt. Dit is ook goed voor de stad en haar bewoners. We hebben in Delft nou eenmaal een belangrijk stuk geschiedenis voor heel Nederland en ik wil ook dat we dat goed kunnen uitdragen.
2. Kennis economie
De kennis economie is het verdienmodel. Daarom vind ik de verbinding met de TU Delft belangrijk. Het is de banenmotor van onze stad. En daar moeten we ook op inzetten.
3. Goede infrastructuur
Delft moet een goed bereikbare stad zijn. De infrastructuur moet aantrekkelijk zijn vooral voor de fietsers en als men kiest voor het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer moet op tijd rijden, regelmatig rijden en schoon zijn. Dit met als doel het auto verkeer te verminderen.

Wat is je favoriete plek in Delft?
Ik ben dol op de antiekmarkt in Delft. Ik struin deze af voor tweedehands glas, stripboeken en fossielen.

Welke politicus bewonder je?
Aboutaleb. Ik vind hem echt een mooi voorbeeld dat iemand met een ander culturele achtergrond zo goed meedraait en succesvol is in de Nederlandse samenleving. Als ik nog iemand mag noemen dan wil ik graag ook even Van der Laan noemen. Dit was een man die het vanuit zijn hart deed en dit ook liet zien. Daarnaast was hij ook een goede bestuurder en hij verloor nooit het algemeen belang uit het oog.

Wat weten de meeste mensen niet van jou?
Ik kan trompet spelen en kan goed zingen. Ook vind ik het erg belangrijk dat de vrouw en de man gelijkwaardig zijn. Dat zie je ook terug in ons gezin.

In een vingerknip zie je eruit als om door een ringetje te halen of
 je bent altijd overal als eerste aan de beurt.
Dan kies ik ervoor om als eerste aan de beurt te zijn. Ik kan me soms wel opwinden als ik ergens erg lang moet wachten. Maar ik zou ook weleens iemand voor laten gaan. Ik zie er verder altijd wel goed uit, dus daar heb ik dan niet zoveel aan ;).

Foto: Sandra Gielesen Fotografie

Waar ben je naar op zoek?