Stem Lokaal! Dat is de oproep die je veelal hoorde deze verkiezingen. Een mooie, logische, zelfs terechte, oproep. Stem lokaal. Dat je op iemand stemt die uit jouw gemeente komt, daar zijn bestaan heeft, zich inzet voor de lokale belangen. Het is eigenlijk niets meer dan logisch.
Maar er zit nog iets achter. Er wordt mee bedoeld dat je op een lokale partij moet stemmen. Een partij die geen landelijke vertegenwoordiging kent. ‘Mijn’ PvdA valt daarmee dus af.
Immers, hoe kan zo’n partij die door heel het land actief is nou weten wat er lokaal speelt? Wat weet onze Lilianne Ploumen nou van ‘mijn’ Delft? Van het project Nieuw Delft? De versmalling van de Pr. Beatrixlaan? Het restaureren en renoveren van het Prinsenhof?
Helemaal niets.
Lokaal weet wat er speelt?
Ze woont niet in Delft, heeft ze nooit gedaan. Dus ze kan hier ook niets van weten. Waarom zou je dan voor lokaal beleid voor de PvdA kiezen? Dan komt er straks iemand vanuit Den Haag om te vertellen wat er moet gebeuren in Delft, Schijndel, Oldambt of Urk. Daar zit toch niemand op te wachten? Dan voel je je toch niet vertegenwoordigd? Logisch dat je dan voor een lokale partij zou moeten kiezen die lokaal weet wat er speelt. Toch?
Nou, nee. Het ligt allemaal een stuk genuanceerder namelijk. Of eigenlijk, er is niets waar van wat ik in de vorige alinea schreef. Lokale afdelingen van landelijke partijen staan vrijwel helemaal los van de landelijke afdeling. Ze hoeven, in ieder geval niet bij de PvdA, geen verantwoording af te leggen voor hun programma, hoe ze campagne voeren, wat ze zeggen, en met wie ze spreken, in de media en ga zo maar door. De kandidaten zijn stuk voor stuk mensen die zich hard in (willen) zetten voor de stad. Op onze lijst hadden we meerderen die niets anders kenden dan Delft. Wij weten ook wat er speelt, wat er leeft, wat er nodig is voor de gemeente, ga zo maar door.
Neem onze Hayri, zijn leven lang in de Voorhof gewoond, hij kent niets anders. Hij weet wat er moet gebeuren en daarom stelde hij zich kandidaat. Hij wilde de stad beter maken. Dat gaat hij nu natuurlijk doen buiten de raad om, dat is gelukkig ook altijd nog een optie. Onze wethoudster Karin zet zich ook al geruime tijd in voor de gemeente, zij woont hier, heeft haar bestaan hier.
Zo kan ik namen blijven opnoemen, ook buiten de kieslijst, van mensen die lid zijn van de PvdA en zich actief inzetten voor onze partij op lokaal niveau omdat ze de stad beter willen maken voor iedere Delftenaar. Want dat is wat de PvdA in Delft wil. Ja, we hebben als gehele partij een kernwaarde, die van Bestaanszekerheid, dat ons allen stuurt. Het is voor ons de reden om lid te worden en ons in te zetten voor de partij. Maar verder heeft de landelijke partij geen invloed op ons. Programma’s die we schrijven in Meppel gaan niet werken op Texel. Dat weten wij, daarom schrijven we op elke afdeling ons eigen programma. Gericht op wat er lokaal nodig is volgens ons, de lokale leden.
Ik weet ook vrij zeker dat het voor de andere lokale afdelingen van landelijke partijen geldt. Van links tot rechts. Zo niet, dan doen die andere partijen toch iets goed mis. Maar blijkbaar doen wij nu ook al iets goed mis. Blijkbaar komt deze boodschap niet aan bij de kiezers. Zij voelen zich niet voldoende gehoord, zien ons onvoldoende en voelen zich misschien wel in de steek gelaten. Daar moet dus verandering inkomen en dat kan maar vanuit één kant komen.
Die van ons.
PvdA benaderbaar en dichtbij
Het is nu dus aan ons om te laten zien dat wij wel degelijk een lokale partij zijn, die de lokale belangen van de stemmers altijd voor de belangen van de landelijke afdeling zet. Dat wij klaar staan voor de inwoners van Delft, aanspreekbaar zijn en dichtbij jullie staan. Wij jullie niet laten vallen en dat we opkomen voor de Bestaanszekerheid van iedere Delftenaar, of jullie op ons gestemd hebben of niet. Of we nou in de coalitie zitten of in de oppositie, wij moeten meer laten zien dat wij er voor jullie zijn.
Onze campagne voor de verkiezingen van 2026 is al lang onderweg en wij hopen dan jullie vertrouwen te hebben gewonnen.