Commissielid

Simon de Rijk

Economie, Financiën en Bestuur (incl. cultuur)

Simon de Rijk

Foto: Patrick Nagtegaal Fotografie

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik studeer rechten aan de Universiteit Utrecht! Ik zit nu in mijn tweede jaar. Ik woon wel nog steeds in mijn geboortestad Delft. Zo kan ik in mijn vrije tijd mooi in de thuiszorg in Delft werken. Dat vind ik ontzettend leuk om te doen, omdat ik veel kan betekenen voor de mensen bij wie ik werk.

Voor het verkiezingsprogramma zijn er veel gesprekken gevoerd met mensen van binnen en buiten de partij. Kies drie punten uit het verkiezingsprogramma, waar jij je hard voor gaat maken.

  1. Eerlijke zorg

Op dit moment betaalt iedereen die gebruikmaakt van thuiszorg dezelfde maandelijkse bijdrage. Dat systeem is bedacht om de thuiszorg sociaal te regelen. In de praktijk is het echter niet zo sociaal als gedacht en kost het de gemeente heel veel geld, wat niet hoeft. De regering komt niet met een oplossing, dus ga ik me inzetten om in Delft de thuiszorg eerlijker te regelen. Maar ik wil ook niet de jeugdzorg vergeten. Ik ga me inzetten voor minder marktwerking, zodat de kans op bedrijven die woekerwinsten maken, zoveel mogelijk beperkt wordt. Daarom zou het ook goed zijn als de voorkeur wordt gegeven aan jeugdzorgaanbieders waar Delft al lang mee samenwerkt en goede ervaringen mee heeft.

  1. Betaalbaar wonen

We zitten in een dringende woningcrisis, terwijl iedereen een woning nodig heeft. Als student ervaar ik zelf hoe ontzettend lastig het is om iets te vinden. Ik ben de straat op gegaan om oplossingen af te dwingen en ga graag aan de slag om in Delft meer betaalbare woningen te realiseren. Ook ga ik me inzetten voor meer studentenwoningen, in Delft, maar ook in omliggende gemeenten, want Delft heeft maar beperkte ruimte. Ik vind dan ook niet dat we elke vierkante meter moeten volbouwen. Integendeel: ik vind het heel belangrijk dat alle Delftenaren ook groen in de buurt hebben!

  1. Beter bestuur

Al jaren maak ik me druk om hoe er soms met de besluitvorming wordt omgegaan, hoe inwoners soms niet of onvoldoende worden betrokken bij beslissingen die hen aangaan. Ik ga mijn uiterste best doen om de besluitvorming van de gemeente duidelijker, transparanter en meer gericht op gesprek met inwoners te maken.

Wat is je favoriete plek in Delft?

Ik geniet ’s zomers enorm van de Delftse Hout (met vrienden) en ben graag in de binnenstad. Maar mijn favoriete plekje is denk ik het Agnetapark, waar ik mijn hond uitlaat. Zomer of winter, het is er altijd mooi.

Wat zou je verbeteren aan je eigen buurt als jij het voor het zeggen hebt?

Ik vind mijn buurt, Hof van Delft, al ontzettend fijn zoals die is, maar de Spoorsingelgracht mag wel schoner en ik vind het zonde dat er op het pleintje in de straat nu niks meer is voor kinderen om mee/op te spelen.

Waarom heb je ooit voor de Partij van de Arbeid gekozen?

Mijn ouders hebben mij geleerd om om te kijken naar anderen, je in te leven in anderen en te oordelen op wat iemand doet, niet op waar iemand vandaan komt. Iemands kansen mogen wat mij betreft niet afhankelijk zijn van waar iemand geboren wordt en in welke kansen iemand opgroeit.

Daarnaast trekt de PvdA mij zo aan, omdat de PvdA altijd voor het totaalplaatje gaat: zo willen we niet alleen verduurzamen en een energietransitie, dat moet wel ook betaalbaar zijn voor de gewone Nederlander.

Hoe zou je jezelf beschrijven als (toekomstig) raadslid?

Ik zou me het liefst met nog veel meer thema’s bezighouden dan de drie speerpunten die ik noemde. Ik ben een perfectionist en wil dan graag veel zelf doen. Gelukkig weet ik ook wanneer ik iets moet overlaten aan een ander. Ik zal ook veel leren van ervarener krachten in de fractie. Maar: als ik ergens van overtuigd ben, dan ga ik er ook voor!

Wie bewonder je in de politiek?

De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern. Zij is voor mij eigenlijk precies zoals een bestuurder/politicus zou moeten zijn. Hoe zij Nieuw-Zeeland door de coronacrisis heeft geleid, vind ik magnifiek en tekenend voor haar stijl. Ze is oprecht, neemt mensen mee, vertelt de mensen het hele verhaal en erkent dat ze fouten kan maken, en dat alles met een sociale insteek. Haar aanpak van de coronacrisis heeft ook uitstekend gewerkt.

Waar ben je trots op?

Ik ben er blij mee dat ik naast de dingen die ik moet doen, voor school/studie, ook genoeg tijd besteed aan me inzetten voor anderen. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan een reis naar Ghana die ik heb gemaakt om daar met anderen een school te bouwen en mijn werk in de thuiszorg.

Waar ben je naar op zoek?