Commissielid

Malou Janssen

Commissie Sociaal Domein en Wonen
Malou Janssen

Over Malou Janssen

[email protected]

Malou Janssen is op dit moment Commissie lid voor de PvdA (Sociaal Domein en Wonen) en woordvoerder op zorg, welzijn en sport.

Foto: Patrick Nagtegaal Fotografie

Wat doe je in het dagelijks leven?

‘Ik ben arts en op dit moment in opleiding tot internist in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. In 2024 vervolg ik de opleiding in het Erasmus MC, waarbij ik de laatste twee jaar op de IC ga werken en intensivist word! 

Het is een bijzondere combinatie om in de zorg te werken, zeker in het huidige tijd en veel dienstbelasting en tegelijk actief te zijn in de politiek. In geniet er echter wel van en ik vind ook dat het elkaar aanvult: het maakt me zowel een betere politicus, als betere arts. Dat is afgelopen twee jaar wel bevestigd. Het afronden van mijn promotieonderzoek afgelopen jaar, geeft gelukkig iets meer ruimte. 

Zowel in mijn werk, als in politiek, vind ik het belangrijk om goed naar het individu te kijken: wat zijn de problemen, zorgen, hindernissen en hoe kan ik ondersteunen om deze, samen, zo goed mogelijk aan te pakken. Als je vervolgens waardering krijgt voor hoe je het doet, van patiënten, familie of collega’s, geeft dat extra energie. 

Voor het verkiezingsprogramma zijn er veel gesprekken gevoerd met mensen van binnen en buiten de partij. Kies drie punten uit het verkiezingsprogramma, waar maak jij je hard voor gaat maken.

1. Jeugdzorg

Een moeilijke start hebben kan grote effecten hebben voor je hele latere leven. Het is daarom erg belangrijk om zo snel mogelijk in te kunnen grijpen met ondersteuning als er problemen ontstaan in een gezin of bij een kind. Natuurlijk is het vooral belangrijk om zoveel mogelijk te ouders te faciliteren het zelf te doen, maar waar nodig moet zorg beschikbaar zijn en zo nodig ook een veilige woonomgeving. Zo voorkomen we escalatie en geven we kinderen en jongeren een kans op een succesvol begin van het leven. 

2. Goede sportfaciliteiten voor iedereen

Sporten is ontzettend fijn én gezond. Regelmatig sporten zorgt dat conditie verbetert en kan gezondheidsproblemen voorkomen. Daarnaast is (samen) sporten belangrijk in de ontwikkeling van kinderen: het aanleren van goede leefgewoontes, maar ook leren winnen en verliezen is waardevol. Het is voor mij daarom belangrijk om goede sportvoorzieningen te hebben in de stad (ook in de openbare ruimte). Daarnaast is het belangrijk om op school genoeg gym aan te bieden. Als laatste is het belangrijk om de drempels weg te nemen voor kinderen uit gezinnen waarbij er financieel geen ruimte is voor contributie en sportkleding, door hiervoor een potje beschikbaar te stellen.  

3. Betaalbaar wonen

Wonen is een eerste levensbehoefte, voor iedereen. We hebben te maken met een grote crisis op de woningmarkt. Het is belangrijk om verschillende groepen niet tegen elkaar op te zetten en schuldigen aan te wijzen, maar vooral voor extra bijbouwen, zodat nieuwe sociale huurwoningen komen en  woningen die geschikt zijn voor starters die net boven die grens zitten. Daarnaast moet men ook kunnen doorstromen naar passende vervolgwoningen. Laten we vooral ook de ouderen niet vergeten: passende ouderenwoningen met laagdrempelige voorzieningen, maar ook ruimte om verpleeghuisplekken in te realiseren als zelfstandig wonen echt niet meer gaat. 

Waarom is Delft de stad waar je graag woont?
Ik houd van de historie van de stad, de verschillende culturen en de sfeer. Het opleidingsklimaat vind ik ook mooi: Delft is een stad met een prachtige universiteit, maar ook andere vormen van onderwijs zijn goed vertegenwoordigd. Het initiatief om ook meer aandacht te besteden aan het mbo, juich ik van harte toe! Daarnaast vind ik het ook prettig dat er veel groen in de buurt is, en veel goede horeca.

Wat is je favoriete plek in Delft?

In de zomer, met een wit biertje op een terrasboot in een van de grachten. Ik moet trouwens zeggen dat de Delftse Hout ook een heerlijke plek is om te genieten op een (na-)zomerdag. Ik hoop verder dat de nieuw te ontwikkelen buurt waar ik ga wonen, bij de nieuwe gracht, ook een fijne buurt wordt!

Waarom heb je ooit voor de Partij van de Arbeid gekozen?

Ik kom uit een rood nest. Ik vind dat de kansen die iemand krijgt niet afhankelijk mogen zijn van waar je opgroeit en van de omstandigheden waarin je geboren wordt. Natuurlijk heb je een flink aandeel in je eigen geluk, maar ik vind dat factoren waar je weinig aan kan doen zo min mogelijk (negatieve) invloed mogen hebben. Op mijn 14e was ik kort lid van de Jonge Socialisten. Later, toen ik mij actief zorgen begon te maken over de gezondheidszorg, ben ik lid geworden van de PvdA. Ik ben toen ook lid geworden van het netwerk Zorg binnen de PvdA. Daar ben ik nu penningsmeester.

Wat zou je verbeteren aan je eigen buurt als jij het voor het zeggen hebt?
Ik woon in de Wippolder. Ik zou graag in de buurt meer veilige speelplekken voor kinderen zien. Dan is het natuurlijk belangrijk dat deze plekken ook regelmatig worden schoongehouden.

Hoe zou je jezelf beschrijven als (toekomstig) raadslid?
Ik ben van het samenwerken en het erkennen van elkaars expertise. Ik weet goed wat mijn eigen expertise is en op welke punten ik nog juist veel van anderen kan leren. Juist door te luisteren naar anderen, zeker ook van andere partijen, kan ik denk ik veel leren. Echter kan ik op sommige punten ook echt eigenwijs zijn.

Wie bewonder je in de politiek?
Diederik Samson. Wat ik mooi aan Diederik vind is dat hij begonnen is als activist (bij Greenpeace) en daarna is uitgegroeid tot een politicus die dingen op een delicate manier voor elkaar weet te krijgen. Maar hij deed het zeker niet zonder passie, en dat vind ik ook echt belangrijk!

Qua buitenlandse politiek heb ik veel bewondering voor Barack Obama. Wat voor hindernissen die heeft moeten overwinnen om te bereiken wat hij heeft bereikt, is erg knap en laat mensen zien dat er in principe heel veel mogelijk is. 

Waar ben je trots op?
Ik ben trots op het feit dat ik de zware periode in mijn leven, het lange revalidatie-traject na een heftig auto-ongeluk, goed ben doorgekomen. Moeilijke trajecten kan ik aan! Ik ben erg blij dat ik de ervaring die ik hiermee heb opgedaan als patiënt, nu mee kan nemen als arts.

Waar kunnen we jou ‘s nachts voor wakker maken?
Voor gezelschapsspelletjes en een goed glas whisky. Het liefst combineer ik het!

Als toekomstig raadslid kom je vast voor een aantal dilemma’s te staan. Hier alvast een voorproefje.

Je moet altijd en overal je schoenen aanhouden of je mag alleen maar de oneven bladzijdes van boeken of stukken lezen.

Dan kies ik zeker voor altijd mijn schoenen aanhouden. Ik word onrustig van halve informatie en het wordt dan wel heel lastig om mijn werk goed te kunnen doen!