Commissielid

Malou Janssen

Commissie Sociaal Domein en Wonen
Malou Janssen

Over Malou Janssen

pvdadelft-bestuur@gmx.com

Malou Janssen is Commissie lid voor de PvdA (Sociaal Domein en Wonen). Wij vonden het tijd om wat meer over haar te weten te komen (toen zij zich verkiesbaar stelde voor de gemeenteraad).

Wat doe je in het dagelijks leven?

‘Op het moment loop ik mijn coschappen in het Sint Fransiscus Gasthuis in Rotterdam. Dat is best zwaar, want je maakt lange, intensieve dagen en je leert veel nieuwe dingen. Gelukkig haal ik er ook veel energie uit. Het patiëntencontact is voor mij ontzettend waardevol. Dan weet je echt waar je het voor doet. Als een patiënt dan later terug komt om je een bloemetje te geven om je te bedanken voor de extra zorgen en de betrokkenheid, dan kan mijn dag niet meer stuk! Daarnaast vind ik het ook echt een intellectuele uitdaging, elke patiënt is anders en sommige gevallen zijn een echte puzzel. Ik heb eerst mijn promotie onderzoek gedaan. Dit ging over de zieke multiple sclerose, een auto-immuunziekte van het centraal zenuwstelsel. Meestal lopen geneeskunde studenten eerst de coschappen en ga je daarna promoveren. Ik heb dus afgeweken van de ‘normale’ volgorde, vertelt ze.

Voor het verkiezingsprogramma zijn er veel gesprekken gevoerd met mensen van binnen en buiten de partij. Kies drie punten uit het verkiezingsprogramma, waar maak jij je hard voor gaat maken.

1. De schuldhulpverlening
Het is nu bijna onmogelijk om uit de schulden te komen, dat vind ik heel kwalijk en moet ook echt veranderen. De kosten die opstapelen door incassobureaus, gerechtsdeurwaarders etc. brengen mensen dieper in de problemen. Dit mag niet. De gemeente moet mensen helpen om op een duurzame wijze hun schulden af te lossen. Daarom moet schuldhulpverlening weer door de gemeente opgepakt worden.
2. Banen eerlijk verdelen over de stad
Er moeten genoeg banen zijn voor alle inwoners in de stad, zowel voor scholieren en studenten, als voor meer ervaren Delftenaren van alle opleidingsniveaus. We moeten voorkomen dat het voor ondernemers aantrekkelijk is om enkel één groep aan te nemen. We moeten zorgen dat Delft een stad is waar iedereen aan de bak kan komen.

3. Ondersteuners van mantelzorgers
Mantelzorgers zijn waardevol, zowel de patiënt als voor de samenleving. Mantelzorgers vangen taken op die noodzakelijk zijn maar anders niet zouden gebeuren: denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen en administratieve zaken regelen. Als we mantelzorgers willen blijven inzetten, dan moet er een duurzame oplossing komen om dit mogelijk te maken. Hiervoor is het belangrijk waardering te tonen en tegelijk faciliteiten te bieden om de taken iets te vergemakkelijken. Dit kan bijvoorbeeld via een zorghotel, zodat de mantelzorgers even rust krijgen, of door een laagdrempelig contactpunt voor deskundige informatie wat ook bereikbaar is buiten kantoortijden.

Waarom is Delft de stad waar je graag woont?
Ik houd van de historie van de stad, de verschillende culturen en de sfeer. Het opleidingsklimaat vind ik ook mooi: Delft is een stad met een prachtige universiteit, maar ook andere vormen van onderwijs zijn goed vertegenwoordigd (al zou mbo naar mijn mening wat meer beschikbaar moeten zijn in de stad). Daarnaast vind ik het ook prettig dat er veel groen in de buurt is, en veel goede horeca.

Wat is je favoriete plek in Delft?

In de zomer, met een wit biertje op een terras boot. Ik moet trouwens zeggen dat de oude loodsen van TNO op de Schoemakersplantage ook heel leuk zijn, daar kan je ook lekker chillen op een (na-)zomerdag.

Waarom heb je ooit voor de Partij van de Arbeid gekozen?

Ik kom uit een rood nest. Ik vind dat de kansen die iemand krijgt niet afhankelijk mogen zijn van waar je opgroeit en van de omstandigheden waarin je geboren wordt. Natuurlijk heb je een flink aandeel in je eigen geluk, maar ik vind dat factoren waar je weinig aan kan doen zo min mogelijk (negatieve) invloed mogen hebben. Op mijn 14e was ik kort lid van de Jonge Socialisten. Later, toen ik mij actief zorgen begon te maken over de gezondheidszorg, ben ik lid geworden van de PvdA. Ik ben toen ook lid geworden van het netwerk Zorg binnen de PvdA. Daar ben ik nu penningsmeester.

Wat zou je verbeteren aan je eigen buurt als jij het voor het zeggen hebt?
Ik woon in de Wippolder. Ik zou graag in de buurt meer veilige speelplekken voor kinderen zien. Dan is het natuurlijk belangrijk dat deze plekken ook regelmatig worden schoongehouden.

Hoe zou je jezelf beschrijven als (toekomstig) raadslid?
Ik ben van het samenwerken en het erkennen van elkaars expertise. Ik weet goed wat mijn eigen expertise is en op welke punten ik nog juist veel van anderen kan leren. Juist door te luisteren naar anderen, zeker ook van andere partijen, kan ik denk ik veel leren. Echter kan ik op sommige punten ook echt eigenwijs zijn.

Wie bewonder je in de politiek?
Diederik Samson. Wat ik mooi aan Diederik vind is dat hij begonnen is als activist (bij Greenpeace) en daarna is uitgegroeid tot een politicus die dingen op een delicate manier voor elkaar weet te krijgen. Maar hij deed het zeker niet zonder passie, en dat vind ik ook echt belangrijk!

Waar ben je trots op?
Ik ben trots op het feit dat ik de zware periode in mijn leven, het lange revalidatie-traject na een heftig auto-ongeluk, goed ben doorgekomen. Moeilijke trajecten kan ik aan! Ik ben erg blij dat ik de ervaring die ik hiermee heb opgedaan als patiënt, nu mee kan nemen als arts.

Waar kunnen we jou ‘s nachts voor wakker maken?
Voor gezelschapsspelletjes en een goed glas whisky. Het liefst combineer ik het!

Als toekomstig raadslid kom je vast voor een aantal dilemma’s te staan. Hier alvast een voorproefje.

Je moet altijd en overal je schoenen aanhouden of je mag alleen maar de oneven bladzijdes van boeken of stukken lezen.

Dan kies ik zeker voor altijd mijn schoenen aanhouden. Ik word onrustig van halve informatie en het wordt dan wel heel lastig om mijn werk goed te kunnen doen!

Foto: Sandra Gielesen Fotografie