Wethouder

Karin Schrederhof

Wonen, Zorg, Onderwijs en Sport

Karin Schrederhof is nu wethouder Wonen, WMO, Schulden en Armoede, Gezondheid en Sport en voor de komende verkiezingen is ze lijsttrekker.

Edit: Karin Schrederhof is wethouder Wonen, Zorg, Onderwijs en Sport (met de verantwoordelijkheid voor projecten in Delft-West) voor de PvdA.

Foto: Patrick Nagtegaal Fotografie


Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben wethouder in onze mooie stad. Hoewel ik al heel lang lid ben van de PvdA, voor het eerst echt politiek actief. Hiervoor heb ik gewerkt in de stadsvernieuwing in Rotterdam en Den Haag en bij verschillende woningcorporaties. Mijn werk heeft altijd met Wonen te maken gehad, maar steeds meer in combinatie met Zorg. Mijn werk start altijd bij de mensen voor wie wij het doen. Ik houd van mijn werk, maar ook van sporten, hardlopen en lezen. 

Waar maak jij je hard voor?

Als Lijsttrekker vind ik dat ik van alle onderwerpen ben en dus geen keuze zou moeten maken. Daarnaast zit er veel samenhang in de punten van het programma. Iedereen zou toegang tot een goede en betaalbare woning moeten hebben. Voor sommige mensen kan dit alleen als er ook zorg kan worden geboden in de woning. Een woning hebben is fijn, maar het is ook prettig als die in een leuke buurt staat. Een buurt waar je ook de buren kent, waar je elkaar kan ontmoeten en waar een plek is waar je met jouw vragen terecht kan. 

Waarom is Delft de stad waar je graag woont.

Delft is stad en dorp tegelijk. De omvang van de stad is net goed. Als stad hebben wij veel te bieden, mooie bedrijven, een theater, goed sportvoorzieningen, basis en voortgezet onderwijs, een mooi museum. Tegelijk zijn wij ook dorp. Voor kinderen een leesbare stad. Een stad die je van noord naar zuid gemakkelijk kunt fietsen. Een stad waar mensen elkaar nog kennen. Ik kom uit Rotterdam, en hou van die stad, maar Rotterdam mist dat mooie dorpse.

Wat is jouw favoriet plek in Delft.

Ten eerste de Poptahof. Daar heb ik gewerkt. De buurt is niet af en er moet nog veel worden gedaan. Maar ik fiets altijd door het park, dat aan het begin van de vernieuwing van de wijk is aangelegd. Dagelijks is zichtbaar hoe belangrijk dat park is. Ik woon zelf aan het kanaal. Kijk uit op de binnenstad en loop zo het Delftse Hout in. 

Waarom heb je ooit voor de PvdA gekozen.

Ik ben al heel lang lid. Die keuze om aan te sluiten bij een partij die staat voor een eerlijke maatschappij werd gevoed door docenten. Op de middelbare school door een docent geschiedenis die wij nu een communist zouden noemen. Het was de tijd van meer radicale standpunten. Later studeerde ik aan de Akademie van Bouwkunst in Rotterdam en ook daar werd ik door meerdere docenten inhoudelijk gevoed om die keuze te maken. Mijn eerste stadvernieuwingservaring was in Rotterdam. Daar was toen een stevig PvdA college. Dat heeft veel indruk op mij gemaakt. 

Wat zou je verbeteren aan jouw eigen buurt.

Ik woon prachtig en heb weinig te klagen. Maar als ik iets zou willen aanpassen is het de weg langs onze buurt. De van Mierveltlaan, Insulindeweg, de verbinding tussen Delft Noord en Delft centrum als je niet de A13 neemt. Daar wordt hard gereden. Het zou mooi zijn als dit een 30km weg zou worden. 

Wie bewoner je in de politiek.

Hedy d’Ancona. Niet allen omdat zij een aanspreekbaar politiek kopstuk is, maar om wie zij als mens is. Een vrouw die voor zichzelf kan opkomen, die andere vrouwen stimuleert om zelfstandig te zijn, die ook nu nog steeds haar mening deelt, die naar de toekomst kijkt en niet roept vroeger was het beter. Een vrouw met veel wijsheid en energie.

Waar kan je mij ‘s nachts voor wakker maken.

Ik blijf liever slapen. Maar als het dan toch moet laten wij dan maar gaan wandelen en een goed gesprek voeren.

Waar ben je naar op zoek?