Secretaris bestuur

Hayri Yildiz

Hayri Yildiz

Over Hayri Yildiz

Hayri Yildiz (26) is nu commissielid en nummer 6 op de kandidatenlijst van de PvdA voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Wat beweegt Hayri om zich in te zetten voor Delft? Tijd om Hayri beter te leren kennen.

Foto: Patrick Nagtegaal Fotografie

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben recent afgestudeerd in het ondernemingsrecht en werk momenteel voor de vaccinatielijn van de GGD. Ook sport ik graag, zo ga ik naar de sportschool en tennis ik. Daarnaast vind ik het leuk om tijd met vrienden en familie te spenderen.

Waarom vind je Delft een leuke stad?

Delft betekent heel veel voor mij. Alle herinneringen die ik heb, hebben zich voornamelijk in Delft afgespeeld. Ik woon sinds mijn tweede levensjaar in Delft. Daarvoor heb ik gewoond in Veendam, waar ik ben geboren in het AZC. Delft is een mooie stad, niet te groot en niet te klein. Het is echt een gezellige stad, de binnenstad met alle cafés en horecagelegenheden vind ik uniek. Het voelt echt als thuiskomen, als we met de auto de afslag vanaf de snelweg naar de wijk Voorhof nemen.

Waarom is de PvdA de partij voor jou?

Van huis uit ben ik opgegroeid met linkse idealen. Toen ik achttien werd wilde ik ook echt politiek actief worden. Mijn keus is gevallen op de PvdA omdat de PvdA durft en zich ook echt inzet voor de idealen van de partij. Als je kijkt naar hoe het land nu wordt bestuurd, kan ik niet stil blijven zitten. De huidige regering heeft totaal geen sociaal kompas en ziet niet in hoe lastig de normale inwoner van Nederland het heeft. De boodschappen zijn ongekend duur geworden.

Het verkiezingsprogramma is samengesteld met mensen binnen en buiten de partij. Kies drie punten waar we van jou honderd procent inzet kunnen verwachten?

1. Diversiteit van werkgelegenheid

Ik vind het belangrijk dat we jongeren een kans geven in de stad. Dat betekent genoeg stageplekken en banen voor alle opleidingsniveaus. Hiervoor is het noodzakelijk dat we niet enkel focussen op een soort baan.

2. Veiligheid

Ik vind het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt in de stad. Dat betekent op sommige plekken meer verlichting en op andere plekken beter en meer cameratoezicht.

3. Bewegen is gezond

Bewegen is heel belangrijk voor iedereen. Naast dat het gezond is voor je lichaam, is het mentaal ook heel gezond. Mensen hebben dan een uitlaatklep en kunnen daarna vol energie het leven tegemoet gaan.

Een laatste toevoeging is nog dat ik mij wil inzetten voor de jongeren in Delft. Ik ben een jonge kandidaat op de lijst en zal mij dan ook altijd inzetten voor de jongeren in de stad.

Wat zou je willen verbeteren aan jouw wijk (voorhof)?

Ik woon sinds kort in Hof van Delft, maar ik ben nog vrijwel elke dag in Voorhof te vinden. Met deze twee wijken heb ik een sterke band. In Voorhof wil ik de aandacht van de gemeente vasthouden, wat samen met GroenLinks ook is gelukt. De afgelopen jaar moest er door geld tekort bezuinigd worden op de wijken, maar niet in Buitenhof en Poptahof. Door de samenwerking met GroenLinks konden wij de afgelopen vier jaar laten zien dat deze twee wijken echt de steun van de gemeente nodig hebben.

Hoe zou je jezelf omschrijven als (toekomstig) raadslid?

Ik sta open voor nieuwe ideeën. Daarnaast zou ik mezelf omschrijven als een doorzetter die zich honderd procent inzet voor zaken die mij echt aan het hart gaan. Ik ben goed in de samenwerking, kan goed luisteren en kan ook stevig en kritisch een debat aangaan.

Welke kennis neem je mee naar de raad?

Ik neem mijn juridische kennis mee. Voornamelijk het bestuursrecht en omgevingsrecht zijn handig als je bepaalde stukken moet beoordelen. Daarnaast weet ik als geen ander hoe het is om in Nederland op te groeien en tegelijkertijd een migrantenachtergrond te hebben. Ik denk dat ik daardoor de cultuurverschillen beter snap en beter kan verwoorden. Daarnaast snap ik welke obstakels er bij integratie kunnen zijn en wil deze in de raad kunnen erkennen en herkennen.

Welke politicus kan jij waarderen?

Ik kan Justin Trudeau waarderen vanwege zijn inzet voor de Canadese bevolking. Hij is erg betrokken en heeft echt contact met de mensen.

Waar ben je trots op?

Dat ik de kansen die ik in Nederland heb gekregen ook heb kunnen pakken en waarmaken. Ik verliet de basisschool met een vmbo advies, heb de middelbare school verlaten met een havo diploma en nu heb ik een mastertitel in het recht. Ik ben daarnaast politiek actief. Ik vind het ook belangrijk dat ik anderen kan steunen en dat anderen ook kansen krijgen.

Ben je een ochtend of een avond mens?
Een avondmens. Ik houd van (uit)slapen en de avonden duren nou eenmaal wat langer dan ochtenden. In de winter zeker, dan is het pas laat licht. Ik denk dat het met de raadsvergaderingen, die toch ’s avonds zijn, heel goed uitkomt dat ik een avondmens ben!

In de gemeenteraad zal je af en toe voor dilemma’s staan. We stellen je alvast even op de proef. Waar kies jij voor?

Zou je in een huis volledig van glas willen wonen of in een huis dat volledig dicht gemetseld is met bakstenen?

Het glazen huis. Ik kan altijd nog gordijnen ophangen en de zon is te leuk om op te geven. Nee, in een huis van alleen maar bakstenen zou ik niet kunnen wonen!

Waar ben je naar op zoek?