Commissielid

Hayri Yildiz

Commissie Economie, bestuur en financiën
Hayri Yildiz

Over Hayri Yildiz

Hayri Yildiz (22) nummer 6 op de kandidatenlijst van de PvdA voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Wat beweegt Hayri om zich in te zetten voor Delft? Tijd om Hayri beter te leren kennen.

Wat doe je in het dagelijks leven?


Ik studeer rechten aan de universiteit van Leiden. Op het moment ben ik hard aan het studeren en is mijn doel mijn tentamens te halen.

Waarom vind je Delft een leuke stad?

Delft betekent heel veel voor mij. Alle herinneringen die ik heb, hebben zich voornamelijk in Delft afgespeeld. Ik woon sinds mijn tweede levensjaar in Delft. Daarvoor heb ik gewoond in Veendam, waar ik ben geboren in het AZC. Delft is een mooie stad, niet te groot en niet te klein. Het is echt een gezellige stad, de binnenstad met alle cafés en horecagelegenheden vind ik uniek. Het voelt echt als thuiskomen, als we met de auto de afslag vanaf de snelweg naar de wijk Voorhof nemen.

Waarom is de PvdA de partij voor jou?

Van huis uit ben ik opgegroeid met linkse idealen. Toen ik achttien werd wilde ik ook echt politiek actief worden. Mijn keus is gevallen op de PvdA omdat de PvdA durft en zich ook echt inzet voor de idealen van de partij. Ik vind dat de kritiek op de afgelopen vier jaar niet altijd terecht is. Tuurlijk ben ik het niet altijd eens met maatregelingen, maar ik ben van mening dat de PvdA voor evenwicht heeft gezorgd in een anders wel erg rechtse regering. Kijk maar naar de huidige regering.

Het verkiezingsprogramma is samengesteld met mensen binnen en buiten de partij. Kies drie punten waar we van jou honderd procent inzet kunnen verwachten?
1. De samenwerking tussen scholen en bedrijven
Ik vind het belangrijk dat we jongeren een kans geven in de stad. Dat betekent genoeg stageplekken en banen voor alle opleidingsniveaus. Met de samenwerking tussen scholen en bedrijven moet de kloof tussen theorie en praktijk kleiner worden en hoop ik dat iedereen sneller aan de slag kan na zijn studie. En natuurlijk moet die mogelijkheid er zijn in Delft, als we willen dat de jongeren in Delft blijven wonen.
2. Veiligheid
Ik vind het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt in de stad. Dat betekent op sommige plekken meer verlichting en op andere plekken beter en meer cameratoezicht.
3. Iedereen moet de taal beheersen
Beheersing van de Nederlandse taal zorgt voor participatie in de samenleving. Taalcursussen moeten toegankelijk zijn voor iedereen en kosten mogen geen drempel zijn voor deelname. Daarnaast vind ik dat de gemeente deelname moet stimuleren, eventueel door middel van subsidies.

Een laatste toevoeging is nog dat ik mij wil inzetten voor de jongeren in Delft. Ik ben een jonge kandidaat op de lijst en zal mij dan ook altijd inzetten voor de jongeren in de stad.

Wat zou je willen verbeteren aan jouw wijk (voorhof)?
Ik woon in de wijk Voorhof. Er komt een praktijkschool in een voormalige basisschool. Ik denk dat de plek niet geschikt is en dat de buurt erg moet wennen aan de toename van jongeren voor en na schooltijd en in de pauzes. Ik zou kiezen voor een geschiktere locatie. Ook zijn er de afgelopen jaren veel inbraken in huizen geweest in voorhof. De veiligheid in de wijk kan ook zeker beter.

Hoe zou je jezelf omschrijven als (toekomstig) raadslid?
Ik sta open voor nieuwe ideeën. Daarnaast zou ik mezelf omschrijven als een doorzetter die zich honderd procent inzet voor zaken die mij echt aan het hart gaan. Ik ben goed in de samenwerking, kan goed luisteren en kan ook stevig en kritisch een debat aangaan.

Welke kennis neem je mee naar de raad?
Ik neem mijn juridische kennis mee. Voornamelijk het bestuursrecht en omgevingsrecht zijn handig als je bepaalde stukken moet beoordelen. Daarnaast weet ik als geen ander hoe het is om in Nederland op te groeien en tegelijkertijd een migrantenachtergrond te hebben. Ik denk dat ik daardoor de cultuurverschillen beter snap en beter kan verwoorden. Daarnaast snap ik welke obstakels er bij integratie kunnen zijn en wil deze in de raad kunnen erkennen en herkennen.

Welke politicus kan jij waarderen?
Ik kan Justin Trudeau waarderen vanwege zijn inzet voor de Canadese bevolking. Hij is erg betrokken en heeft echt contact met de mensen.

Waar ben je trots op?
Dat ik de kansen die ik in Nederland heb gekregen ook heb kunnen pakken en waarmaken. Ik verliet de basisschool met een vmbo advies, heb de middelbare school verlaten met een havo diploma en nu studeer ik aan de universiteit. Ik ben daarnaast politiek actief. Ik vind het ook belangrijk dat ik anderen kan steunen en dat anderen ook kansen krijgen.

Ben je een ochtend of een avond mens?
Een avondmens. Ik houd van (uit)slapen en de avonden duren nou eenmaal wat langer dan ochtenden. In de winter zeker, dan is het pas laat licht. Ik denk dat het met de raadsvergaderingen, die toch ’s avonds zijn, heel goed uitkomt dat ik een avondmens ben!

In de gemeenteraad zal je af en toe voor dilemma’s staan. We stellen je alvast even op de proef. Waar kies jij voor?
Zou je in een huis volledig van glas willen wonen of in een huis dat volledig dicht gemetseld is met bakstenen.

Het glazenhuis. Ik kan altijd nog gordijnen ophangen en de zon is te leuk om op te geven. Nee, in een huis van alleen maar bakstenen zou ik niet kunnen wonen!

 

 

Foto: Sandra Gielesen Fotografie